Opa vlucht – David Walliams

★★★★☆ opa vlucht.jpg

David Walliams is bij het volwassen publiek bekend als een van de twee acteurs uit de briljante komische show Little Britain. Maar hij schrijft ook kinderboeken. Opa vlucht is alweer het negende boek van Walliams en zijn zevende die ook in Nederland verschijnt.

Opa vlucht gaat over Jack (12) en zijn opa, een oude RAF-piloot. Ze hebben een hechte band. Het verhaal speelt zich af in 1983. De opa van Jack wordt oud en raakt wat in de war. Hij denkt dat het nog steeds oorlog is.

Opa woont nog op zichzelf, maar verdwijnt steeds vaker voor langere tijd van de aardbodem. De ouders van Jack besluiten dat opa naar een verzorgingshuis moet. Maar in Huize Schemerlicht is er een hoop niet in de haak en Jack moet zijn opa redden uit handen van de dictatoriale directrice.

Ik had niet eerder een jeugdboek van Walliams gelezen en ik moet zeggen dat hij me heel positief heeft verrast. Hij is niet alleen gepubliceerd omdat hij een bekende naam heeft, hij kan ook heel lekker schrijven.

Naast het avontuurlijke verhaal kaart het boek ook een groter maatschappelijk thema aan. Want wat doen we met onze (groot)ouders als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen? Raj, uitbater van een snoepwinkeltje en bovenbuurman van opa, zegt:

‘Er zijn mensen van de stad die zeggen dat je uit Huize Schemerlicht alleen maar in een doodkist weg kunt komen,’ voegde hij er somber aan toe.
‘Nee!’ riep Jack uit. ‘Hij mag daar niet heen. Maar mijn ouders hebben het beslist. Ze zijn het erover eens geworden!’
‘Waarom kan je grootvader niet bij jullie komen wonen?’
Ineens verscheen er een brede glimlach op Jacks gezicht.
‘Dat zou ik geweldig vinden!’
‘Zo doen we dat in India! De jonge mensen zorgen daar voor de oude mensen. Mijn bejaarde tante woont bij mij in mijn flat.’

De vergelijking met Roald Dahl is snel gemaakt. Walliams heeft een rijke fantasie en er komen een hoop sadistische volwassenen in het boek voor die over het algemeen ook nog eens een stuk minder snugger zijn dan de jonge hoofdpersoon. De illustraties van Tony Ross doen denken aan die van Quentin Blake, de vaste illustrator van Dahl, die net zo’n zwierige stijl hanteert.

De karakters zijn allemaal cliché en flink over the top. Jacks vader is een sullige boekhouder, zijn moeder narcistisch en altijd riekend naar kaas, omdat ze in de supermarkt op de kaasafdeling werkt. De directrice van Huize Schemerlicht is een sadistische dictator en opa een trotse veteraan met een ‘kraaknet wit hemd’ en zijn eretekens op zijn borst gespeld. Alleen Jack heeft iets meer diepte. Hij is een verlegen jongen die geen vrienden heeft en droomt van vliegen in een spitfire.

Of Walliams met deze opa en kleinzoon Jack net zulke onvergetelijke karakters heeft neergezet als Dahl met de GVR en Matilda valt te bezien, maar hoogst vermakelijk is het boek absoluut. Hier en daar is het wat aan de lange kant en hadden er passages geschrapt kunnen worden, maar je hoeft je zeker niet te vervelen. En mede dankzij de verklarende woordenlijst komen kinderen ook nog iets meer te weten over de Slag om Engeland, Winston Churchill en de RAF.

Kijk ook zeker even op de site van Clavis, daar kun je de eerste 43 bladzijden van het boek lezen!

Uitgeverij Clavis, 404 bladzijden, €18,95, vanaf 7 jaar

Bekijk op bol.com

Ik heb dit boek opgestuurd gekregen door Uitgeverij Clavis om te recenseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s