Mijn naam is Nina – David Almond

nina.jpg★★★★☆

Nog erg onder de indruk van De Schaduw van Skellig van David Almond, haalde ik Mijn naam is Nina uit de bibliotheek. Dit boek verscheen in 2010, elf jaar na Skellig en speelt zich af vóór het met een Zilveren Griffel bekroonde boek.

Nina is een bijzonder meisje. Ze filosofeert graag over het leven en de dood en schrijft haar gedachten op in haar dagboek. Op school valt Nina buiten de boot. Ze houdt er niet van opdrachten uit te voeren.

Toen ik nog op school zat – op basisschool St.-Beda – zei mevrouw Sculley, onze juf Suf, dat ik alleen een goed verhaal kon schrijven als ik eerst een schema van a tot z maakte van wat ik schrijven wilde. Wat een onzin!

Bedenk ik een zin van a tot z voor ik ga praten?
NATUURLIJK NIET!
Bedenkt een vogel zijn lied voor hij gaat zingen?
NATUURLIJK NIET!
Een vogel doet zijn snavel open en ZINGT,
EN IK ZING ZOALS IK GEBEKT BEN!

Dat is Nina, een goedgebekte en wereldwijze 9-jarige, die graag buiten de gebaande paden denkt. Na een incident tijdens een belangrijke toets, waar ze een opstel vol onzinwoorden schrijft, wordt besloten dat Nina van school gaat en voortaan thuis les krijgt van haar moeder.

In haar dagboek wisselt Nina beschrijvingen van gebeurtenissen (het zoeken naar haar overleden vader in een mijngang, een bezoek aan een leerlingenopvang) af met mijmeringen over vogels, het heelal, dromen en bijzondere woorden. Wanneer ze zich niet goed raad weet met haar emoties, schrijft ze niet in de ik- maar de zij-vorm.

Mijn naam is Nina is een bijzonder boek over een bijzonder meisje. De dagboekvorm past bij het verhaal dat verteld wordt. Zo kan je goed meegaan in de gedachtewereld van de hoofdpersoon. Nina is af en toe heel ongenuanceerd, fijn dat haar moeder (van wie helaas een fysieke omschrijving ontbreekt) wat dat betreft voor het nodige tegenwicht zorgt.

Het boek is meer dan een gewoon verhaal over een meisje dat er niet bij hoort en rouwt om haar dode vader. Het zet je aan het denken over de prestatiedruk die er op kinderen wordt gelegd, over toetsmethodes en over kinderen die daar niet in mee kunnen gaan. Zeker een aanrader dus voor iedereen die in het onderwijs werkt. Maar ook kinderen die zelf geen aansluiting vinden bij klasgenootjes en meer dromers dan doeners zijn, zullen zich in Nina kunnen herkennen.

Het einde vormt een mooie opmaat naar Skellig dat, vanwege het magische aspect, als verhaal toch een tikkie beter is.

Uitgeverij Querido, 239 bladzijden, €14,95, vanaf 12 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s