De rode zwaan – Sjoerd Kuyper

9789047706878.jpg★★★★☆

Al ruim veertig kinderboeken schreef Sjoerd Kuyper in bijna veertig jaar schrijverschap. Afgelopen jaar ontving hij voor Hotel de Grote L een Zilveren Griffel en kreeg hij een Vlag en Wimpel voor De Duik. De rode zwaan is alweer een oudje, uit 1996, maar werd afgelopen jaar opnieuw uitgegeven.

Jakob gaat in de herfstvakantie naar zijn opa die, na lange tijd in Frankrijk te hebben gewoond, zijn geboortehuis in Bakkum heeft gekocht. Het huis is nog een kale bedoening en er moet heel veel gebeuren, dus Jakob komt helpen. ’s Avonds vertelt opa, Jakob noemt hem trouwens een beetje ouderwets grootvader, spannende verhalen bij het haardvuur.

Kuyper begint het boek met zo’n verhaal. Midden in een zin onderbreekt Jakob zijn opa, zodat je doorkrijgt dat het een vertelling is. Dit is zo goed gedaan, je ziet ze zitten samen. Dat werkt veel beter dan opa eerst het hele verhaal te laten vertellen en pas aan het eind Jakob er commentaar op te laten geven.

De verhalen van grootvader gaan over Reisgenoten, het Houtvolk en de Wisselvrucht. Allemaal mooie verhalen, maar knap verzonnen, denkt Jakob. Totdat zijn opa een val maakt en vreselijke koorts krijgt. Alleen de rode zwaan uit zijn jeugd kan hem genezen en dus moet Jakob daarnaar op zoek. En dan ontdekt hij dat de verhalen van zijn opa werkelijkheid zijn.

Op zijn zoektocht naar de rode zwaan krijgt Jakob te maken met karpermannen. Wat volgt is deze bloedstollende scène.

De soldaat liep naar de ouders en de kinderen en trok zijn zwaard.
‘Pas toch op!’ schreeuwde Jakob. ‘Kijk uit!’
Maar de karperman zag hen niet staan. Hij liep langs ze heen, recht op Jakob af.
‘Help me dan toch!’ krijste Jakob.
Er was geen hulp.
Jakob draaide zich om en rende ervandoor. Het bos in.
Hier was hij nog nooit geweest. Hij koos meteen een zijpad dat links tussen de bomen verdween, om zo snel mogelijk uit het blikveld van de karperman te verdwijnen. Hij liep zo hard hij kon en hoefde niet om te kijken om te weten dat hij achtervolgd werd. De voetstappen van de karperman deden de zachte bosgrond trillen tot waar Jakob rende.

[…]

Waarom zat die man eigenlijk achter hem aan? Waarom was hij tot leven gewekt? In welke wereld was Jakob terechtgekomen?
In een droom?
Nee.
Als je in een droom dacht dat je droomde, werd je wakker.
Dit was echt.

 

Het deel van het boek waarin Jakob zoekt naar de zwaan is het sterkste deel van het boek. De magische wereld is levensecht beschreven. En omdat het zich afspeelt in de bossen en duinen van Bakkum ga je zelf ook bijna geloven dat het allemaal best eens waar kan zijn. De kaart van de omgeving voorin het boek draagt bij aan dat gevoel. Dat vind ik ook heel goed aan dit boek, dat het zich niet op een verzonnen plek afspeelt.

De rode zwaan gaat over afscheid nemen van je jeugd en de weg naar volwassenheid en dat dan verpakt in een prachtig sprookje. Wat een geweldige verhalenverteller is die Kuyper toch.

Uitgeverij Lemniscaat, 210 bladzijden, €14,95, vanaf 10 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s