Deze schelp verdient een kistje – Annie van Gansewinkel

schelp.jpg★☆☆☆☆

Veerle en haar opa wonen vlakbij het strand. Ze zijn met zijn tweetjes, Veerles ouders zijn omgekomen bij een ongeluk, vlak daarna is ook oma overleden.

Opa en Veerle verzamelen schelpen die ze in kistjes bewaren. Bij elke schelp hoort een verhaal. Veerle verzamelt alleen mooie schelpen, maar opa heeft ook schelpen die niet zo fraai zijn.

‘Ik wil geen lelijke schelpen of schelpen die me aan het huilen maken. Waarom heb je ze niet weggegooid?’
Opa houdt deze schelpen net zo liefkozend vast als het grappige, gele hoedje.
‘Af en toe wil ik juist denken aan de minder vrolijke dingen in mijn leven. Als je iets moois verliest, doet dat pijn. Maar je hebt wel ooit dat mooie mogen beleven. Missen is dan minder erg. Soms heb ik er ook iets van geleerd. Trouwens, als je altijd alleen vrolijke dingen beleeft, kun je daar ook niet meer echt blij om zijn.’

Deze quote is een goede samenvatting van het boek. Er vinden steeds gesprekken plaats tussen de twee, waaruit een les te leren valt. Gezellige gesprekjes zijn er niet, elk woord moet iets betekenen. En dat is dan ook mijn grootste probleem met dit boek. Het is lood- en loodzwaar. De dood is in elk gesprek aanwezig. Zelfs als ze op het strand naar onschuldige drieteenstrandlopertjes kijken, wordt er een link gelegd met de overleden familieleden. En die zijn alweer heel wat jaren dood. Er is geen moment adempauze, geen lucht, geen humor.

Veerle maakt ook beslissingen die me heel erg ongeloofwaardig overkomen. Zo probeert ze op een gegeven moment een schelpenkistje van haar opa open te krijgen, maar dat lukt niet. Aan het kistje is niks te zien, maar toch vertelt ze hem eerlijk dat ze aan zijn spullen heeft gezeten.

Dit voorval leidt natuurlijk weer tot een les van opa:

‘Het is niet altijd eenvoudig om de juiste dingen te doen. Ik begrijp wel dat je nieuwsgierig was.’

Het enige luchtige aan het boek zijn de illustraties van Richard Verschraagen, ook de reden dat ik dit boek meenam uit de bibliotheek. Er komt in zijn prenten steeds een schattig hondje voorbij, dat helaas in de tekst niet voorkomt. Dat had het verhaal wellicht nog wat vrolijkheid mee kunnen geven, een gemiste kans.

Uitgeverij De Eenhoorn, 96 bladzijden, €15,95, vanaf 7 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s