Kinderen van het Hoge Huys – Schrijvers van de Ronde Tafel

hoge huys.jpg★★★☆☆

Voor kinderen vanaf een jaar of 6 is het Muiderslot een van de gaafste uitjes van het land. Verkleed als ridder of jonkvrouw leer je over het leven in de Middeleeuwen. Een van de beroemdste bewoners van het Muiderslot was de schrijver en dichter P.C. Hooft. Hij was namelijk ook lange tijd in dienst van de Nederlandse staat als drost van Muiden en baljuw van het Gooiland. In die functie bewoonde hij het kasteel.

Het boek Kinderen van het Hoge Huys gaat over het gezin van Hooft, dat gedurende de zomermaanden het Muiderslot bewoonde. Het werd geschreven door leden van de Schrijvers van de Ronde Tafel, dit is een kring van bekende schrijvers van historische kinderboeken. In dit geval waren dat Anneriek van Heugten, Agave Kruijssen, Hans Kuyper, Joyce Pool, Ton van Reen, Lydia Rood, Annejoke Smids, Peter Smit, Gerard Sonnemans en Suzanne Wouda. Ze schreven elk een verhaal voor deze bundel, die werd geïllustreerd door Jan Lieffering.

Het boek begint met een eenzame Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647), die zijn vrouw en hun vier jonge kinderen allemaal al heeft moeten begraven. In Amsterdam komt er een weduwe naast hem wonen, met haar twee dochters. Al gauw wordt er getrouwd en komen er nog twee kinderen bij. De vier kinderen van Heleonora Hellemans en Hooft zijn de hoofdrolspelers van het boek. We lezen in tien korte verhalen, die zich afspelen tussen 1626 en 1644, de belevenissen van Susanna, Constantia, Christina en Arnout.

De verhalen vertellen over het dagelijks leven op het Muiderslot in de zomermaanden, in de winter is het er te koud en woont het gezin in Amsterdam. Vanuit het perspectief van de kinderen wordt verhaald hoe Pieter en Heleonora bij elkaar komen, hoe tijdens De Opstand soldaten op het kasteel worden gelegerd en hoe het er aan toe gaat als de vrienden van Pieter (De Muiderkring, met onder andere Constantijn Huygens, Maria Tesselschade Roemers Visscher en Joost van den Vondel) op bezoek komen.

Het boek heeft tien verschillende auteurs. Dat zou een nadeel kunnen zijn, omdat je dan ook met tien verschillende schrijfstijlen te maken krijgt. Maar het boek leest prettig weg en de verhalen ontlopen elkaar niet heel erg in stijl. Er zijn er natuurlijk wel een paar die net wat leuker zijn, namelijk die van Peter Smit (Onder water), Joyce Pool (De gevangene met de twee hoofden) en Ton van Reen (De koksmaat van het Hoge Huys).

Door de structuur van korte verhalen is het wel lastiger om echt in het boek te duiken en de personages goed te leren kennen. Het blijft nu wat aan de oppervlakte, ook omdat er steeds van vertelperspectief wordt gewisseld. Net als je een beetje door hebt wat voor persoon Susanna is, verdwijnt ze helemaal naar de achtergrond. Dat is jammer.

Toch zou iedereen die van plan is het Muiderslot te bezoeken of er net is geweest, dit boek moeten (voor)lezen. Het geeft een bezoek aan het kasteel zoveel meer verdieping. Kinderen zien dan voor zich hoe hun leeftijdsgenootjes Susanna, Constantia, Christina en Arnout door de gangen hebben gerend en ze begrijpen beter hoe het leven toen was. Echt geschiedenis op locatie wordt het dan. Het boek eindigt met een pittige puzzel, waarvan de antwoorden deels in het boek te vinden zijn en deels in het Muiderslot zelf. Op naar het Muiderslot dus, om te ontdekken wie nou die pot met goud heeft gestolen!

Uitgeverij Menuet, 144 bladzijden, €12,50, vanaf 6 jaar

Bekijk op bol.com

Ik heb dit boek opgestuurd gekregen door Uitgeverij Menuet om te recenseren

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s