De schaduw van Skellig – David Almond

skellig.jpg★★★★★

Michael (10) is net verhuisd als hij in de gammele garage iemand vindt. Een zwerver, ziek en zwaar verwaarloosd. Zijn ouders kan hij niks vertellen, hij mag van hen het gebouwtje niet eens betreden, omdat het op instorten staat. Bovendien zijn ze druk met Michaels zusje, een babytje dat te vroeg geboren is en met wie ze steeds naar het ziekenhuis moeten. Ze hebben maar weinig oog voor hun zoon.

Nina is het nieuwe buurmeisje dat niet naar school gaat en thuis onderwijs krijgt van haar moeder. Michael, die school een tijdje skipt vanwege de stress thuis, vertelt haar over de geheimzinnige man en samen besluiten ze hem te helpen. Ze brengen hem eten (Chinees, nummer 27 en 53), drinken (Oud Bruin) en medicijnen (levertraan, tegen zijn artritis). Maar dan ontdekken Nina en Michael dat Skellig, zoals hij zich inmiddels bekend heeft gemaakt, twee vreemde bulten op zijn rug heeft. Het lijken wel vleugels.

Michael vraagt aan zijn moeder waar schouderbladen voor dienen.

 ‘O Michael!’ zei ze.
Ze stoof me voorbij alsof ik haar ontzettend irriteerde. Maar halverwege de trap draaide ze zich om en kwam terug. Ze liet haar vingers over mijn rug onder mijn schouderbladen glijden.
‘Ze zeggen dat schouderbladen op de plaats zitten waar je vleugels had, toen je een engel was,’ zei ze. ‘Op een dag zullen daar je vleugels weer aangroeien.’
‘Dat is maar een fabeltje,’ zei ik. ‘Een sprookje voor kleine kinderen. Toch?’
‘Wie weet? Misschien heeft iedereen ooit vleugels gehad en zullen we die op een dag weer hebben.’
‘Denk je dat de baby vleugels heeft gehad?’
‘Zij? Dat weet ik wel zeker. Dat zie je zo aan haar. Soms denk ik dat ze eigenlijk nog steeds een beetje tussen hemel en aarde zweeft.’
Ze glimlachte, maar er stonden tranen in haar ogen.
‘Misschien kost het haar daarom zoveel moeite om voorgoed bij ons te blijven,’ zei ze.

De schaduw van Skellig gaat over wennen aan een nieuwe omgeving, niet goed in je vel zitten, ziekte en dood. Vrolijke kost is het niet, maar zwaar op de hand is het boek toch ook niet. Michaels vrienden Coot en Leakey zorgen voor een broodnodige glimlach af en toe.

De zorgen over het doodzieke baby’tje deel je al snel met de familie. Michael, die een heel bezorgde grote broer is, en zijn ouders zijn mensen van vlees en bloed, waardoor je prachtige, tot de verbeelding sprekende dialogen krijgt. Alle karakters in het boek zijn goed neergezet. Er is geen clichématige tiran van een docent of een sadistische pestkop, zoals je in veel kinderboeken tegenkomt.

Ook het karakter Nina is mooi. Ze is een fel voorstander van het thuisonderwijs en probeert Michael te overtuigen dat school onzinnig is. Gelukkig kan Nina’s moeder het goed relativeren, waardoor het boek geen zware moraal meekrijgt. Maar ‘food for thought’ is het wel, dat maakt dit boek extra interessant. David Almond vond Nina zelf ook interessant genoeg voor haar eigen boek, Mijn naam is Nina. Ik ga eens kijken of ik dat ook in de bibliotheek kan vinden.

De schaduw van Skellig, bekroond met een Zilveren Griffel, is alweer een oudje. De eerste Nederlandse vertaling kwam uit in 1999. Het boek is in 2009 verfilmd. Maar deze prachtvertelling over zorgzaamheid, familiebanden en vriendschap is tijdloos, dus zorg dat je dit in handen krijgt.

Uitgeverij Querido, 156 pagina’s, €12,50, vanaf 12 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s