Boekpresentatie ‘Bij de neus genomen’ bij Scheltema

Bij de neus genomen is het nieuwe boek van Loes Riphagen. Een jaar lang heeft ze lopen knippen, plakken en kleuren om het precies zo te krijgen als ze wilde. Het boek werd zondag gepresenteerd bij boekhandel Scheltema in Amsterdam.

IMG_4138Bij de ingang van Scheltema hebben allemaal bekende Nederlandse schrijvers en illustratoren hun handafdruk achtergelaten. Die van Loes zit er ook tussen.

IMG_4145Van de olifant uit het boek is ook een knuffel gemaakt. De presentatie begon met een toespraak van Joris van de Leur, directeur-uitgever van De Fontein, de uitgeverij van Loes. Hij vertelt hoe ze binnenkwam bij De Fontein.

IMG_4153‘Loes stuurde ons vijf ansichtkaarten, dat was haar afstudeeropdracht. We zeiden gelijk tegen elkaar: Die moeten we hebben, deze dame is volledig gestoord.’
Voor Bij de neus genomen heeft Loes volledige vrijheid gekregen van haar uitgever. Toen ze dat hoorde, mailde ze naar De Fontein: ‘Oooohhh… ik heb zoveel zin om aan de slag te gaan. Dit wordt mijn mooiste werk tot nu toe!’
Er moest heel wat overwonnen worden, voordat het boek er echt was, vertelt Van de Leur. ‘Er zijn slapeloze nachten geweest, waarin Loes tot 2 uur zat te kleuren, er sneuvelde een uitschuifslurf en de Poolse drukker liet weten dat dit project te gecompliceerd was en het niet kon produceren. Maar het resultaat is er naar. Dit is echt een weergaloos meesterwerk, dat er zonder Loes’ doorzettingsvermogen niet was geweest.’

IMG_4162De trotse vader van Loes spreekt zijn dochter toe. In haar tekeningen herkent hij de gezellige bende die het vroeger bij hen thuis altijd was. Hij memoreert hoe ze naar het toelatingsgesprek voor de Willem de Kooning Academie ging in Rotterdam. Haar ouders waren mee. ‘En toen kwam je de trap af en halverwege riep je naar ons: ‘Ik mag komen!’

IMG_4172Loes houdt zelf een mini-presentatie over de totstandkoming van het boek. Van het knippen van de lieveheersbeestjes (alle onderdeeltjes apart), en de excuses voor de papiersnippers aan haar ateliergenoten, naar oma Truus, aan wie ze haar boek heeft opgedragen.
Er zijn dankwoorden voor het Letterenfonds, dat een subsidie verleende, voor fotograaf Aad Hoogendoorn (Loes wilde eerst de collages zelf inscannen, maar toen ging de diepte verloren) en voor Monique van Kessel, die urenlang mee hielp knippen aan de varens.

IMG_4178

Onder het toeziend oog van de Kleine Olifant opent Loes een cadeau van haar uitgever: een fles wijn, met de olifant op het etiket.

IMG_4185En dan is het tijd om te signeren.

IMG_4181Nog even met Loes op de foto (dank aan de fotograaf!).

IMG_3905Hoera, een gesigneerde Riphagen!

IMG_4191Op de begane grond van Scheltema is een expositie ingericht over Bij de neus genomen.

IMG_4195Het schetsboek van Loes is er te vinden. En kijk eens naar die indrukwekkende rij van opgeslepen potloodjes.

IMG_4196De olifant kreeg eerst wat andere kleuren voordat Loes voor blauw ging. En na al dat knipwerk is deze schaar waarschijnlijk niet meer te gebruiken.

IMG_4200De expositie over het boek is nog tot het eind van het jaar te zien op de begane grond van Boekhandel Scheltema aan het Rokin in Amsterdam.

Kijk voor meer informatie ook op de site van Loes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s