De Meesterdief Trilogie – Thijs Goverde

de-meesterdief-trilogie★★★★☆

Het lievelingsboek van mijn meester Rob op de basisschool was De koning van Katoren van Jan Terlouw. Elk schooljaar las hij het voor, en ik heb drie jaar bij hem in de klas gezeten. De avonturen van Stach zijn een deel van mijn jeugd, alhoewel ik de precieze lijn van het verhaal niet meer weet. Tijd om het te herlezen dus!

Maar het gevoel dat De Meesterdief van Thijs Goverde tijdens het lezen bij me opriep, deed me denken aan dat meesterwerk van Terlouw. Ook in De Meesterdief Trilogie spelen het avontuurlijke en het magische de hoofdrol.

In de ik-persoon vertelt Falco zijn geschiedenis. Hij komt op bijzondere wijze ter wereld in Duim, een stad die zo groot is ‘dat het in de noordelijke wijken altijd vriest, terwijl de parken in het zuiden gloeiend hete woestijnen zijn’. Als hij drie jaar oud is, wordt hij gestolen door kinderdief Jynx, die alle gestolen kinderen voor hem laat zakkenrollen. Falco leert daar Ekster kennen, de zoon van de baron, en ze worden vrienden. Wanneer soldaten van de baron Ekster willen bevrijden, doet Falco zich als hem voor. Door dit verraad aan zijn vriend, leeft Falco jaren in luxe. Totdat ook Ekster, die inmiddels een meesterdief is geworden, weet te ontsnappen en op wraak zint op zijn oude vriend.

Heel bijzonder dat de hoofdpersoon van een kinderboek eens niet de sympathieke held is. Falco is een enorme opschepper en een egoïst. Iemand die je in het echte leven zou mijden als de pest.

Thijs Goverde beschrijft de wraakgeschiedenis met veel energie en enthousiasme. Je wordt al gauw helemaal het verhaal ingezogen. En alles is mogelijk in zijn wereld. Zo bestaat de bewaking van de keizer uit een stel bloeddorstige ijsberen, is er een politiecommissaris die flessen brandewijn opent met zijn snor en komt Falco op een gegeven moment op een plek in het noorden van Duim waar het zo vreselijk koud is, dat zijn schaduw vastvriest aan het wegdek.

Door het hele boek heen, zijn zogenaamde Terzijdes opgenomen, waarin Falco zich een bepaalde gebeurtenis of persoon herinnert.

Het is ongelooflijk, maar de spierenman was nog sterker dan ik. Toch heb ik eens iemand ontmoet, die nog sterker was dat hij. Dat was een brave huisvrouw, die bruine beren had als schoothondjes. Ze stoeide graag met haar beren, maar alleen met minstens vijf tegelijk, anders vond ze het saai.

Ooit heb ik met eigen ogen gezien hoe ze haar man een handje hielp. Dat was een aardrijkskundige, die landkaarten maakte. Per ongeluk had hij een hoge berg op de verkeerde plaats getekend. Zijn vrouw schoof zonder blikken of blozen de berg vijfhonderd meter naar het noorden, tot hij precies goed lag. Op mijn vraag, waarom haar man niet gewoon een nieuwe kaart maakte, antwoordde ze schouderophalend: ‘Ach, waarom zou je het op de moeilijke manier doen?’

In het middelste deel van de trilogie is er soms wat veel herhaling. Falco leert een nieuw vak, wordt daar de beste ooit in, verdient heel veel geld en raakt dat weer kwijt, zodat hij weer opnieuw moet beginnen. Maar het verveelt geen moment. Thijs Goverde schrijft vol fantasie en humor en verrast je steeds weer. Het einde van het boek is briljant. Ik verklap niks, dit moet je gewoon lezen.

De wraak van de Meesterdief, De jacht op de Meesterdief en De hand van de Meesterdief verschenen eerder in respectievelijk 2006, 2007 en 2008. De boeken zitten nu voor het eerst in een band.

Uitgeverij Holland, 384 pagina’s, €16,95, vanaf 10 jaar

Bekijk op bol.com

Ik heb dit boek opgestuurd gekregen door Uitgeverij Holland om te recenseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s