Een voetbal voor de vrede – Géraldine Elschner en Fabien Doulut

voetbal.jpg
★★★★☆

Een bijzonder onderwerp voor een kinderboek: een (waarschijnlijk) waargebeurd verhaal over een potje voetbal op Kerstavond 1914, tussen de strijdende partijen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In de ons omringende landen staat deze oorlog bekend als de Grote Oorlog. Er kwamen ruim 9 miljoen soldaten om het leven. Nederland bleef neutraal, waardoor deze oorlog in ons land niet zo leeft. Maar zo gauw je de Belgische grens passeert, kan je niet om de verwoesting heen die deze oorlog heeft gebracht.

In het boek Een voetbal voor de vrede gaat Leo met zijn vader naar Vlaanderen om de voetbalwedstrijd uit 1914 na te spelen, een zogenaamde re-enactment. De wedstrijd vindt plaats op Kerstavond en betekent een pauze in de gevechtshandelingen. Het is voor even vrede op het slagveld. Er doen Fransen, Duitsers, Engelsen en Schotten aan mee. Jozef, de betovergrootvader van Leo, heeft meegespeeld in die wedstrijd en erover geschreven in zijn dagboek. Dat dagboek hebben Leo en zijn vader op zolder gevonden.

De prenten nemen een grote plaats in beslag in het boek. Ze wisselen tussen 1914 en de re-enactment. Leo’s kat Nestor is per ongeluk meegegaan en die loopt op de tekeningen in het heden door beeld. Zo kun je zien welke periode de tekening verbeeldt, alhoewel in sommige tekeningen ook wel heden en verleden door elkaar lopen.

De rol van Leo en zijn vader in het boek blijft een beetje vaag en heeft niet echt toegevoegde waarde. Het boek had zich ook alleen op de gebeurtenis uit 1914 kunnen richten, maar dan was het wellicht wat te eendimensionaal geworden. Het was beter geweest als Leo en zijn vader wat meer ruimte hadden gekregen. Er had bijvoorbeeld meer verteld kunnen worden over het vinden van het dagboek van Jozef.

De fraaie illustraties van Fabien Doulut, in een sombere kleurstelling die past bij het verhaal, bepalen de sfeer van het boek. Op een spread staan links de mannen in 1914 en rechts de mannen in het heden afgebeeld, beiden in de loopgraven. De mannen links hebben zwarte wallen onder hun ogen, kleine snorretjes die destijds in de mode waren en doodsangst in hun ogen. De mannen rechts kijken opgewonden, je ziet dat ze zin hebben in het opvoeren van dit bijzondere toneelstuk. Erg mooi gedaan!

Ik vind het heel gewaagd van Uitgeverij De Vier Windstreken om dit boek op de Nederlandse markt te brengen. Het verscheen eerder in het Frans en Duits. Het verhaal over de voetbalwedstrijd is hier nagenoeg onbekend. Hopelijk brengt dit boek daar verandering in. Want het is natuurlijk een prachtige vertelling, die uitstekend past bij de tijd van het jaar.

Uitgeverij De Vier Windstreken, 32 pagina’s, €14,50, vanaf 6 jaar

Bekijk op bol.com

Ik heb dit boek opgestuurd gekregen door Uitgeverij De Vier Windstreken om te recenseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s