Kleine Kladder de piraat – Harmen van Straaten

kleine kladder.jpg★★★★☆

Kleine Kladder is anders dan de andere piraten. Toen hij geboren werd, zag hij eruit als een engeltje, terwijl piratenbaby’s bij hun geboorte al ontzettend lelijk zijn. Kleine Kladder praat ook nog eens keurig met twee woorden, is dol op rekenen en tekenen en leest graag. Ook is hij lief voor de juf en de andere piraatjes.

Zijn ouders, Brute Berend en Gemeen Loeder en oma Gure Griet, vragen zich dagelijks af waar ze het toch aan hebben verdiend, zo’n braaf jongetje. Waarom laat hij geen boer na het eten en waarom slurpt hij zijn pap niet naar binnen?

Kleine Kladder woont op een eiland, midden in de zee. Niemand mag weten dat het een pirateneiland is. Maar dan dreigt het geheim ontdekt te worden en is Kleine Kladder de enige die het eiland kan redden. Is hij slim genoeg om dat voor elkaar te krijgen?

Kleine Kladder is een heerlijk boek van Harmen van Straaten. Ik vind het zo knap dat iemand net zo goed kan tekenen als schrijven. Er zitten geintjes in, die kleine kinderen misschien minder goed zullen begrijpen, maar daarom is het juist zo’n leuk boek om voor te lezen. De dokter die langskomt om te kijken hoe het kan dat Kladder zo engelachtig is, heet Konstant Pijn. Ook dit vond ik heel geestig:

‘Zet de wieg bij een open raam’, zei hij. ‘Dan wordt hij vanzelf een echte piraat.’ Maar Kleine Kladder werd alleen verkouden.

De tekeningen zorgen voor een grote glimlach. Zo slaapt Kleine Kladder in een piratenschipbed, hangen er dode haaien aan het plafond en heeft hij een dekbed met doodshoofdjes. Een speciale rol is weggelegd voor de papegaai, die op elke pagina te vinden is.

Ik hoop echt dat Kleine Kladder de piraat het begin is van een serie, want er valt vast nog veel meer over hem en zijn geheime pirateneiland te vertellen.

Bekijk hier de boektrailer:

Uitgeverij Kluitman, 32 bladzijden, €9,99, vanaf 5 jaar

Bekijk op bol.com

3 gedachtes over “Kleine Kladder de piraat – Harmen van Straaten

  1. Pingback: Een giraffe in spagaat in de rij voor de wc | Verhaalkabaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s