Interview Loes Riphagen over ‘Bij de neus genomen’

 

loes-riphagen

Foto: Monique van Kessel

Bij de neus genomen is het nieuwe boek van Loes Riphagen (1983). Het is een echt kunstwerk, met goudfolie op het omslag en gestanste pagina’s. Verhaalkabaal had een interview met Loes, waarin ze vertelt over het monnikenwerk dat het maakproces was.

Heb je net als ZZZ weer een boek gemaakt zonder tekst?

‘Nee, dit is echt een totaal ander boek. Het verhaal is geïnspireerd door de Just So Stories van Rudyard Kipling, die ook The Jungle Book heeft geschreven. Dat zijn hele leuke vertellingen waarin hij onder andere beschrijft hoe de kameel aan zijn bulten komt en de olifant aan zijn lange slurf. Van zijn verhalen heb ik de clou gebruikt, maar ik heb er zelf een verhaal op rijm omheen gemaakt. Ik had wel woorden nodig om dit te vertellen.’

Waar gaat het verhaal over?

‘Het boek gaat over een heel nieuwsgierige olifant, die bijvoorbeeld van de mol wil weten hoe hij kan ademen onder de grond. Van de krab wil hij weten waarom die zijwaarts loopt. En het lievelingseten van de krokodil, wat is dat dan? De krokodil vraagt of de olifant wat dichterbij kan komen en grijpt zijn slurf. Er ontstaat een gevecht, waarbij de olifant hulp krijgt van allerlei dieren. Uiteindelijk weet hij los te komen, maar is zijn slurf wel een heel stuk langer.

De olifant is heel verdrietig, maar een lieveheersbeestje wijst hem erop dat het toch best handig kan zijn, zo’n lange slurf. Hij kan er goed mee onder water zwemmen, mee toeteren en vervelende beestjes mee wegjagen.’

Bekijk het filmpje en lees dan verder!

 

Het filmpje laat goed zien wat een klus het maken van het boek is geweest. Hoe lang ben je er mee bezig geweest?

‘Ja, normaal gesproken ben ik ongeveer 3 à 4 maanden bezig met een boek. Dit heeft me een jaar gekost. Ik had het ook een beetje verkeerd ingeschat. Tegen de deadline zat ik soms nog echt nachtenlang door te knippen om het op tijd af te krijgen. Nou ben ik ook wel heel perfectionistisch en wilde ik een extra dik boek, dus ik heb het ook wel een beetje aan mezelf te danken. Maar daarom ben ik ook zo blij met het filmpje, dat trouwens door mijn tweelingbroer Kees is gemaakt. Want dan kan iedereen zien hoeveel werk het is geweest!’

Je broer is ook al zo creatief. Zit dat in de familie?

‘Mijn vader is boer en mijn moeder is juf, dus dat valt eigenlijk wel mee. Ik denk dat we dat creatieve van onze oma hebben, die was ook altijd aan het knutselen en poppenkleertjes aan het maken. Ik heb het boek dan ook aan haar opgedragen.’

Ik lees op je website dat je op een boerderij bent opgegroeid. Is je jeugd een inspiratiebron voor je boeken?

‘Ik denk dat ik wel kan zeggen dat het me heeft geïnspireerd. We hadden thuis veel varkens, kippen, zwanen, ganzen en pauwen, en ook huisdieren. Ik heb altijd veel dieren getekend. Dat vind ik ook makkelijker dan het tekenen van mensen. Als ik aan een dier denk, vind ik het makkelijker om te bedenken hoe het zich ergens over voelt of hoe het ergens op reageert. Ik kan zelf verzinnen hoe het er uitziet als een konijn boos kijkt. Van mensen weet je hoe ze er dan uitzien, bij dieren heb ik dat zelf in de hand.’

Je boeken zijn in veel landen verschenen, waaronder Frankrijk, Rusland, Duitsland, Amerika, Letland, Finland, Denemarken, China, Korea, Portugal, Japan en Slovenië. Je hebt een ster op de Walk of Fame bij Scheltema. Heb je nog wat te wensen over?

‘Haha, nou eigenlijk niet. In opdracht werken is leuk, maar mijn eigen boeken maken vind ik toch wel het allerleukste wat er is. En ik zou eigenlijk wel meer met mijn broer samen willen werken. Kees snapt precies hoe mijn diertjes zich voelen en hoe ze moeten bewegen. Ik zou met hem wel een project willen doen met animaties. Maar nu eerst even genieten van het feit dat Bij de neus genomen af is en dat ik weer gewoon weekend heb!’

Ben je al met wat nieuws bezig en wil je een tipje van de sluier oplichten?

‘Ik vind het heel leuk om iets met kleine beestjes te doen, ik kan heel priegelig tekenen. Ik denk dat ik een boek ga maken over insecten. Maar ik heb altijd heel veel ideeën in mijn hoofd, dus het zou ook zomaar wat anders kunnen worden.’

Bij de neus genomen is vanaf vandaag verkrijgbaar. Bij het boek hoort ook een gratis app, geschikt voor zowel Android als iOS.

Uitgeverij De Fontein, 48 bladzijden, €22,99, vanaf 0 jaar

Bekijk op bol.com

2 gedachtes over “Interview Loes Riphagen over ‘Bij de neus genomen’

  1. Pingback: Boekpresentatie ‘Bij de neus genomen’ bij Scheltema | Verhaalkabaal

  2. Pingback: Bij de neus genomen – Loes Riphagen | Verhaalkabaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s