De vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket – John Boyne

barn.jpg★★★☆☆

Barnaby Brocket is een heel bijzonder jongetje in een volkomen normaal gezin in Sydney, Australië. De wet van de zwaartekracht is niet op hem van toepassing. Dat wordt vlak na zijn geboorte al duidelijk als hij direct naar het plafond van de bevalkamer vliegt. Het is niet dat hij zweeft, nee, hij moet echt worden vastgebonden of met gewichten aan de grond worden gehouden om te voorkomen dat hij voorgoed verdwijnt.

Een kind dat in niks lijkt op de rest van zijn familie, waar hebben we dat eerder gelezen? Ja, natuurlijk, bij Matilda van Roald Dahl. John Boyne, bekend van het oorlogsdrama De jongen in de gestreepte pyjama, heeft duidelijk Dahl als inspiratiebron.

De gebeurtenissen in het boek kunnen niet gek genoeg zijn. Maar verwacht geen vrolijke kost, dan kom je bedrogen uit. Ik vond dit boek zelfs ronduit deprimerend. De ouders van Barnaby, die erop voorstaan dat ze volstrekt normaal zijn, vinden het vreselijk dat hij zo raar doet. Ze denken dat hij expres zo lastig is en vinden hem maar ongehoorzaam en vervelend. Ze vinden hem zelfs zo vervelend dat ze afspreken hem te laten verdwijnen. Tijdens een wandeling laat zijn moeder de rugzak met zand van Barnaby expres leeglopen, zodat hij wegvliegt. Wat een harteloos kreng.

Gelukkig wordt Barnaby gered door twee dames in een luchtballon, twee lesbiennes die er alles van weten wat het is om verstoten te worden door je familie. Hij gaat met ze mee naar hun koffieplantage in Brazilië. Daarna belandt hij per ongeluk helemaal in New York, waar hij ook wordt beroofd van zijn rugzak en wegzweeft. Hij wordt gered door de glazenwasser van het Chrysler Building, een van de beroemdste gebouwen van de stad.

Deze glazenwasser, die eigenlijk een kunstenaar is, is ook bij zijn ouders uit de gratie gevallen. En zo herhaalt het verhaal zich nog een aantal keer. Barnaby zweeft weg, wordt op het nippertje heel toevallig gered door iemand, die ook een verstotene door zijn eigen familie blijkt te zijn, en mist op een of andere manier zijn vlucht naar Sydney. Want Barnaby wil toch graag naar huis, ondanks dat wat zijn ouders hem hebben aangedaan.

Ik vind het jammer dat de gebeurtenissen zich steeds herhalen. Zo wordt het boek op een gegeven moment een beetje saai en moest ik me door de laatste hoofdstukken heen worstelen. Ik denk dat het goed was geweest als het wat korter was.

Maar de eerste paar hoofdstukken zijn heel vlot geschreven en het uitgangspunt van het jongetje dat zich niet aan de wet van de zwaartekracht houdt is grappig. Het einde is verrassend, daarom toch 3 sterren voor dit boek.

Uitgeverij De Boekerij, 224 bladzijden, €17,99, vanaf 10 jaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s