De duik – Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo

boek-2★★★★★

De Pontjesbrug is de beroemde varende brug van Willemstad, op Curaçao. Deze brug speelt een hoofdrol in het boek De duik. Het boek is geschreven door Sjoerd Kuyper, bekend van Hotel de grote L, en geïllustreerd door Sanne te Loo.

Met de inzet van al zijn zintuigen beschrijft Sjoerd Kuyper in het eerste hoofdstuk de Sint Annabaai van Willemstad.

‘Ze keken naar de kleine bootjes als ze de cruiseships en olietankers de baai uit sleepten, met zo’n gegrom dat je dacht dat ze de hele Handelskade de zee in gingen sleuren, met de huizen erbij, en ze keken naar de kleine bootjes als ze samen terugkeerden van zee, zij aan zij, naar elkaar toe dansend, van elkaar af dansend, alsof ze verliefd waren, alsof ze voor het eerst een nacht niet thuis waren gekomen en alles hadden gedaan wat hun ouders niet mochten weten. Je hoorde ze giechelen, de bootjes.’

Wat volgt is een verhaal over liefde, verlies, een groot wonder en een reis naar het verleden. Hoofdpersonen zijn Mila en Roly, beste vrienden en precies even oud. Roly’s vader is verdwenen. Zijn moeder denkt dat hij er vandoor is met een andere vrouw. Maar Roly weet beter: zijn vader is vast blijven zitten in het verleden. Maar hij kan zijn moeder daar niet van overtuigen. Ze wil direct terug naar Nederland, waar ze vandaan komt.

Mila krijgt Roly’s dagboeken voordat hij vertrekt. Daarin vertelt hij over zijn bezoeken aan het verleden. Mila moet Roly helpen om zijn vader terug te vinden.

De duik is geen boek zoals andere boeken. De teksten die er in staan zijn geschreven in de vorm van een liefdesbrief, een krantenbericht en een stukje uit een dagboek. Ook zitten er hoofdstukken in die uit een filmscenario lijken te komen. Een hoofdstukje is zelfs geschreven alsof je een mop aan het lezen bent en er is een stukje stripverhaal.

Het verhaal van Mila en Roly is op zich al prachtig, maar de vormen waarin het wordt gepresenteerd en de prenten van Sanne te Loo maken dit boek echt een feest voor het oog. Het is spannend, het is ontroerend maar ook blij. Het is een boek dat je aan het denken zet over de toevalligheid van ons bestaan.

De duik was dit jaar, samen met vier andere boeken, genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs. Ook kreeg het een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

Uitgeverij Lemniscaat, 110 bladzijden, €16,95, vanaf 10 jaar

Bekijk op bol.com

3 gedachtes over “De duik – Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo

  1. Pingback: De rode zwaan – Sjoerd Kuyper | Verhaalkabaal

  2. Pingback: Hotel de grote L – Sjoerd Kuyper | Verhaalkabaal

  3. Pingback: Jenny Smelik-IBBY prijs voor De Duik | Verhaalkabaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s