Blockbusters, het Picasso mysterie – Manon Berns

cover_picasso_mysterie_nieuw★★★☆☆

Vanuit zijn zelfgebouwde kraaiennest vangt Storm (11) een vreemde conversatie op. Professor Sax, een vriend van zijn moeder, heeft een telefoongesprek dat duidelijk niet voor zijn oren is bestemd. ‘Dat de dames niet naar Londen gaan, hoeft mevrouw De Ruiter niet te weten. Ik weet dat het tegen de regels is, daar betaal ik je dan ook goed voor’, zegt hij.

Mevrouw De Ruiter is de moeder van Storm. Ze restaureert schilderijen in een bunker achter hun huis. Ze heeft de opdracht gekregen om het schilderij De jongedames van Avignon van Picasso te bestuderen. Picasso was een van de belangrijkste schilders van de twintigste eeuw.

Storm maakt aantekeningen van het telefoongesprek en besluit op onderzoek uit te gaan. Samen met zijn beste vriend en buurjongen Jimi heeft hij de Blockbusters opgericht, een geheim genootschap dat altijd op ontdekking is. Het ontrafelen van het geheim achter het vreemde telefoongesprek wordt hun 197ste opdracht, maar hun meest gevaarlijke tot nu toe.

Wat is professor Sax van plan met het schilderij dat zijn moeder aan het restaureren is? Wie zijn de dames op het schilderij en waarom noemt de professor het een ‘schilderij vol geheimen’?

De zoektocht van de Blockbusters leidt naar Parijs, waar Storm een antwoord probeert te vinden op alle vragen.

Het debuut van Manon Berns leest als een trein, het is goed geschreven. En het is echt best een spannend boek. Ook is het leuk om op deze manier meer te weten te komen over Picasso en het kubisme. Dat zijn toch onderwerpen die niet vaak worden aangesneden in kinderboeken.

Berns schrijft beeldend, zoals in deze zin:

‘Zijn vingertoppen voelt hij inmiddels niet meer. Ze zijn net zo wit als oma’s handen voordat ze begraven werd.’

Ook dit vind ik een heel leuk bedacht:

‘En?’ vraag Jimi. ‘Zei hij nog wat belangrijks?’ Juf Fabiola wist een tekening op het bord uit. Ze draait zich met een ruk om. Haar ogen zoeken het geluid. Alsof de woorden nog in wolkjes boven iemands hoofd zweven.’ 

Ik vind het zelf alleen niet zo geloofwaardig dat een van de bekendste werken van Picasso bij iemand in de achtertuin wordt bestudeerd. Maar buiten dat is het een heel prettig leesbaar boek dat spannend is. Volgend jaar verschijnen boek 2 en 3 over de Blockbusters, dus Storm en Jimi gaan meer avonturen beleven. Ook in die boeken is er een hoofdrol weggelegd voor een beroemd schilderij. Ik ben er erg nieuwsgierig naar geworden.

Blockbusters, het Picasso mysterie is genomineerd voor de Hotze de Roosprijs, het prijs voor het beste debuut van 2015.

Klik hier voor meer informatie over De Blockbusters en Manon Berns, die niet alleen schrijfster is, maar ook een kunstgalerie heeft.

Uitgeverij Kluitman, 179 bladzijden, €12,99, vanaf 10 jaar 

Bekijk op bol.com

Een gedachte over “Blockbusters, het Picasso mysterie – Manon Berns

  1. Pingback: Nominaties Hotze de Roosprijs | Verhaalkabaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s