Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Rupsje Nooitgenoeg★★★★★

Een van mijn eerste herinneringen is dat ik op de peuterspeelzaal mijn vingers in de gaatjes van het boek Rupsje Nooitgenoeg stopte. Daarom vind ik het zo grappig om te zien dat mijn zoons, ruim dertig jaar later, precies hetzelfde doen.

In 2019 bestaat het kleurrijke prentenboek van Eric Carle (25 juni 1929) alweer vijftig jaar. Vijftig jaar! Laat dat even tot je doordringen. In 1969 werd de eerste editie van Woodstock gehouden, zette Neil Armstrong voet op de maan en verscheen Rupsje Nooitgenoeg. Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n dertig miljoen exemplaren over de toonbank gegaan.

Heden ten dage zijn er tientallen verschillende uitgaven van het populaire boek. Er is een pop-up boek, een badboekje, een knisperend buggyboekje, een voelboek en een vingerverfboek compleet met schort. Ook is er een Rupsje Nooitgenoeg domino- en kwartetspel.

En ik begrijp dat. Het hongerige rupsje spreekt namelijk nog net zo tot de verbeelding als toen ik als peutertje mijn vingers in de gaatjes stopte. Mijn zoons (3 en 1 jaar oud) zijn er dol op. We zijn zelfs inmiddels aan ons tweede exemplaar toe. (Nou was de eerste ook wel een afgeschreven boek uit de bibliotheek, maar toch.)

Voor degenen die het nog niet kennen: Rupsje Nooitgenoeg gaat over een klein, hongerig rupsje dat eet, en eet, en eet. Eerst hapt hij zich een weg door een appeltje en twee peren (vandaar de gaatjes). Maar uiteindelijk gaat hij zich te buiten aan taart, lollies en meloen. Dat doet hij tot hij groot en dik is. Vervolgens bouwt hij een coconnetje om zich heen en komt tevoorschijn als een vlinder.

Elke keer dat we het boek lezen, is het net zo magisch als de eerste keer. Maar ik heb nu wel een stevige kartonnen versie gekocht, zodat de gaatjes niet uitscheuren door die kleine peutervingertjes.

Uitgeverij Gottmer, 26 bladzijden, €8,95, vanaf 0 jaar

Bekijk op bol.com

Een gedachte over “Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

  1. Pingback: Kleine muis zoekt een huis – Petr Horáček | Verhaalkabaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s